Zprávy

Náhled

Vánoční přání

Publikováno: 21.12.2018

Ježíš se narodil, aby upevnil pouta mezi lidmi i národy,

aby se v Něm samém všichni stali bratry. Přišel proto,

aby "zbořil přehradu, která je dělila,

když na svém těle zrušil příčinu nepřátelství" (Ef 2,14),

a aby udělal z lidstva jednu jedinou rodinu.

Kéž je Kristus světlem a oporou pro toho,

kdo věří a usiluje někdy proti proudu - o setkání, o dialog,

o spolupráci mezi kulturami a náboženstvími.

Ať Kristus vede v míru kroky toho,

kdo se neúnavně zasazuje o pokrok ve vědě a technice.

Ať se tyto velké Boží dary nikdy neužívají proti respektování

a rozvíjení lidské důstojnosti.

Otevřte srdce Tomu, který nám nic nebere, než hřích,

a dává nám za to lidskost a radost. ¨

 

Vánoční poselství papeže Jana Pavla II., Narození Páně 2001

 

Všem členům a příznivcům a podporovatelům MSKA přeji,

ať nás narozený Spasitel v čase vánoční milosti přetváří v jednu jedinou rodinu a v novém roce 2019 provází svým požehnáním k lidskosti a radosti

 

P. ThDr. Jiří Koníček, prezident MSKA

 

Náhled

VÝZNAMNÉ CÍRKEVNÍ OSOBNOSTI V HISTORII ČESKOSLOVENSKA

Publikováno: 14.11.2018 | Pobočka: Centrální akce MSKA

 

Moravsko-slezská křesťanská akademie ve spolupráci s arcibiskupstvím olomouckým pořádá mezinárodní konferenci Významné  církevní osobnosti v historii Československa, která se uskuteční 1.12.2018 od 9:30-15:00 hod v arcibiskupském paláci ( andělském sále) Olomouc, Wurmova 9.  Konference představí církevní představitele, kteří byli na straně národa a sehráli významnou roli ve vztazích církve a československého státu. Referenti připomenou tyto osobnosti: arcibiskup Antonín Cyril Stojan, arcibiskup Josef Karel Matocha, arcibiskup Karol Kmeťko, biskup Ján Vojtaššák, blahoslavený biskup Vasil Hopko, kardinál Josef Beran, kardinál František Tomášek a kardinál Ján Chryzostom Korec a referát k publikaci Katolická církev v osmičkových výročích Československa – ThDr. Jiří Koníček.

Celá konference a také následná kolektivní monografie chce zdůraznit význam církevních osobností na formování duchovního morálního a národního povědomí a významu kulturních a historických tradic v životě a rozvoji národa i v jeho sebeuvědomění si a hledání jeho identity a svébytnosti. Další význam spočívá ve snaze vytvořit přehled církevních osobností a církevně-společenské činnosti 20. století, na které měly bezprostřední vliv. 

 Srdečně zve jménem MSKA  P. ThDr. Jiří Koníček, prezident MSKA

VÝZNAMNÉ CÍRKEVNÍ OSOBNOSTI V HISTORII ČESKOSLOVENSKA

Náhled

Vliv Istanbulské úmluvy na postavení žen, mužů a pojetí rodiny

Publikováno: 17.8.2018

Moravsko-slezská křesťanská akademie, z.s. ve spolupráci s Katedrou systematické teologie CMTF UP Olomouc a Arcibiskupstvím olomouckým (Centrum pro rodinu) pořádala odborný seminář na téma VLIV ISTANBULSKÉ ÚMLUVY NA POSTAVENÍ ŽEN A MUŽŮ A POJETÍ RODINY, který se uskutečnil  20. 6. 2018 v 17.00 – 19.00 hod v budově arcibiskupské kurie v Olomouci.

Náhled

Konference: František Sušil a významní kolegové Brněnského alumnátu v kulturním odkazu

Publikováno: 22.5.2018 | Pobočka: Centrální akce MSKA

Moravsko-slezská křesťanská akademie z.s. a Biskupství brněnské zvou na konferenci "František Sušil a významní kolegové brněnského alumnátu v kulturním odkazu". Bližší informace (pozvánka, seznam přednášejících a témat, popis akce a organizační zajištění konference jsou uvedeny a ke stažení v přílohách po otevření celého článku.

Náhled

Odborné zasedání FEECA 2018

Publikováno: 17.5.2018 | Pobočka: Konference FEECA

K pravidelným aktivitám FEECA patří každoroční odborná zasedání. Letošní jednání na téma Papežská encyklika Laudato si´ jako impuls pro katolické vzdělávání dospělých v Evropě se konalo ve dnech 24. – 25. dubna 2018 v Budapešti.

Přihláška na Kurz teologie v praktickém životě křesťana 2023, zimní semestr

Obálka

Milí čtenáři, členové, přátelé a podporovatelé Cyrilometodějské křesťanské akademie, přes obtíže spojené s pandemií koronaviru vychází nové číslo našeho časopisu Dialog Evropa XXI, 1-4/2021, které shrnuje plánovaná témata činnosti naší akademie a významná jubilea roku 2021. Témata tohoto čísla jsou: 100. výročí jmenování A. C. Stojana arcibiskupem olomouckým, Jubileum církevních osobností, Projekt Mobilní univerzita CMKA, Realizace kurzu teologie v praktickém životě křesťana.

Více se dočtete zde

Pořádané akce

Projekt "Přednášky pořádané prostřednictvím regionální pobočky CMKA ve Vsetíně v 2. polovině roku 2023" byl finančně podpořen městem Vsetín.

V roce 2022 projekt "Pravidelná celoroční činnost kulturních organizací a spolků"
byl finančně podpořen městem Uherský Brod.
Logo - statutární město Brno
Projekt "Vzdělávací přednášky a kurzy CMKA - 2022" byl hrazen z dotace z rozpočtu města Brna.
Čtěte také:
Logo Dialog Evropa XXI