Zprávy

Náhled

SYNODÁLNÍ SKUPINA CMKA K TÉMATU SYNODÁLNÍ REFLEXE 2024

Publikováno: 4.3.2024 | Pobočka: Olomouc

Před uskutečněním druhého celocírkevního zasedání věnovaného synodální proměně katolické církve vyzývá generální sekretariát Synody biskupů k hlubšímu promyšlení některých bodů ze zasedání prvního. Na základě podnětu otec arcibiskup Mons. Josef Nuzík, aby se do této fáze synody zapojili věřící a při setkání přispěli svými podněty k tématům, které se jich bezprostředně týkají,  pořádá CMKA setkání k tématu SYNODÁLNÍ REFLEXE 2024. 

Klub CMKA Olomouc zve členy i zájemce k pravidelným setkáním synodální skupinky CMKA k tému: STRUKTURY SPOLUÚČASTI

KDY: ČTVRTEK 18:00- 19:30 HOD  -  VE DNECH 7. 3. – 14. 3. – 21. 3. 2024

KDE: UČEBNA CMKA, WURMOVA 11, OLOMOUC

„Synodalita roste tehdy, když se každý člen zapojuje do procesů a rozhodování o poslání církve. A proto je třeba se ptát, jak můžeme propojit poradní a rozhodovací aspekty synodality věřících v konkrétních společenstvích? Jak lze vzhledem k rozmanitosti charismatických a služebných darů Božího lidu na rovině společenství (farností) integrovat úkoly poradenství, rozlišování a rozhodování prostřednictvím farních rad ale i mimo ně?“ (Část III, Kap. 18)

VŠECHNY POTŘEBNÉ INFORMACE JSOU K DISPOZICI NA WEBU synoda.ado.cz

Náhled

BLAHOPŘEJNÝ LIST CMKA KE JMENOVÁNÍ MONS. JOSEFA NUZÍKA ARCIBISKUPEM OLOMOUCKÝM

Publikováno: 14.2.2024

Vaše Excelence, otče arcibiskupe,

s velikou vděčností jsme přijali zprávu apoštolského nuncia arcibiskupa Thaddeuse Okolo, která je velikou radostí pro všechen Boží lid olomoucké arcidiecéze a celé moravské církevní provincie, že Jeho Svatost papež František Vás jmenoval olomouckým arcibiskupem a metropolitou moravským. Radostným znamením je, že Vás Svatý otec jmenoval při příležitosti celocírkevní oslavy svátku svatých Cyrila a Metoděje. Radost i naději přináší Vaše slova, že „Soluňští bratři poukazují na naše kořeny a stojí u základů života z víry na Moravě, a tato víra je i po staletích vzácným pokladem, v němž je možné nacházet světlo a sílu také pro naši dobu“ a tím vyjadřujete svoji úctu a zájem rozvíjet dílo a odkaz sv. Cyrila a Metoděje.

Veliká je radost naší Cyrilometodějské křesťanské akademie, která při příležitosti celocírkevního svátku sv. Cyrila a Metoděje a oslavě výročí 1150. výročí arcibiskupa sv. Metoděje a zřízení moravsko-panonské arcidiecéze, ve spolupráci s farnosti sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci Hejčíně uspořádala v jejich farním kostele liturgicko-akademickou slavnost hlaholskou mši svatou a přednášku ke cti sv. Cyrila a Metoděje a aktuálně na poděkování za obsazení svatometodějského stolce a za Vás nově jmenovaného arcibiskupa olomouckého. V úvodu byly celebrantem připomenuty obtíže sv. Metoděje, které podstoupil - odsouzení a 2,5 leté věznění, než na zásah papeže byl propuštěn (873) a po urovnání mocenských sporů Forchheimským mírem (874) se mohl ujmout nově zřízené moravsko-panonské arcidiecéze a požehnaně rozvíjet všestrannou službu Božímu lidu v pastýřské péči, evangelizaci a společensko- kulturním díle.

Otče arcibiskupe, dovolte nám jménem všech členů Cyrilometodějské křesťanské akademie vyjádřit blahopřání ke jmenování arcibiskupem olomouckým s ujištěním našich modliteb, abyste po vzoru sv. Metoděje snášel a překonával všechny obtíže spojené s hlásáním evangelia a pastýřskou službou.

Přejeme Vám potřebné milosti, sílu a požehnání Boží, abyste mohl v míru a pokoji ve spolupráci s kněžími a Božím lidem naplňovat své poslání v pastýřské péči a kultivaci společnosti. Vyprošujme Vám, ať Vás provází přímluva sv. Cyrila a Metoděje, příklad předchůdců A. C. Stojana a Františka kardinála Tomáška a pomoc nynějšího pražského arcibiskupa Jana Graubnera.

Zároveň Vám chceme vyjádřit velikou vděčnost, že jste jako pomocný biskup olomoucký a generální vikář projevoval podporu, pomoc při působení a rozvoj činnosti CMKA v moravské církevní provincie a působení CMKA v sídle olomoucké arcidiecéze. Věříme, že se Vaše spolupráce s CMKA ve vzdělávaní laiků a poznávání nauky víry bude rozvíjet k prospěchu a spáse svěřeného lidu Božího v olomoucké arcidiecézi a moravské církevní provincie.

S přáním všeho dobrého v úctě a vděčnosti

P.  ThDr. ICLic. Jiří Koníček, prezident CMKA 

Náhled

LITURGICKO-AKADEMICKÁ OSLAVA HLAHOLSKÁ MŠE SV. A PŘEDNÁŠKA KE CTI SV. CYRILA A METODĚJE

Publikováno: 3.2.2024 | Pobočka: Olomouc

CMKA a farnost sv. Cyrila a Metoděje při příležitosti jubilea "1150. výročí arcibiskupa sv. Metoděje a zřízení moravsko- panonské arcidiecéze" a celocírkevní památky sv. Cyrila a Metoděje a na poděkování za jmenování nové arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského Mons. Josefa Nuzíka pořádají liturgicko-akademickou oslavu v úterý 13. 2. 2024 -17:30 -19:30 hod ve farním kostele sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci Hejčíně "Hlaholskou mši sv. a přednášku ke cti sv. Cyrila a Metoděje".

Program liturgicko- akademické oslavy celocírkevní památky sv. Cyrila a Metoděje¨

17:30- 18:15 hod – - liturgická oslava - farní kostel sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci –Hejčín - HLAHOLSKÁ MŠE SV. KE SV. CYRILA A METODĚJE,

- celebrant – P. ThDr. Jiří Koníček, prezident Cyrilometodějské křesťanské akademie

- kazatel P. Gorazd Cetkovský, O.Carm. administrátor farnosti

18:30- 19:30 hod- akademická oslava – přednáška - místnost ve farním kostele sv. Cyrila a Metoděje Hlaholský misál v kontextu staroslověnské liturgie 9.–21. století doc. Miroslav Vepřek, Ph.D.,

INFORMACE web- cmka-akademie.cz, KONTAKT: tel. 732 194 741 Email: mska@mska-akademie.cz

VSTUP VOLNÝ – PŘÍSPĚVEK DOBROVOLNÝ

Náhled

Vánoční a novoroční přání

Publikováno: 11.1.2024

Betlémská zář, radost z narození Spasitele Ježíše Krista v jesličkách, které se promění v bolestný kříž, skrze nějž nas vysvobodil z temnoty, hříchu, smrti a všeho zla, abychom mohli žít v milostí  a požehnání Božím, ve smíru, lásce a pokoji.

Přeji všem  členům, příznivcům  CMKA,  ať betlémské Dítě , Syn Boží náplní vaše srdce, domovy a životy láskou, radostí a pokojem ve vánočním čase a novém roce 2024. Vyprošuje a žehná P. Jiří Koníček, a tým CMKA
 

Náhled

XV. CYRILOMETODĚJSKÉ AKADEMICKÉ DNY „1150. VÝROČÍ ARCIBISKUPA SV. METODĚJE A ZŘÍZENÍ  MORAVSKO-PANONSKÉ DIECÉZE“

Publikováno: 14.11.2023 | Pobočka: Olomouc

CYRILOMETODĚJSKÁ  KŘESŤANSKÁ AKADEMIE POŘÁDÁ VE DNECH 1. - 2. 12. 2023 V OLOMOUCI  XXII. AKADEMICKÉ DNY CMKA NA TÉMA  „1150. VÝROČÍ ARCIBISKUPA SV. METODĚJE A ZŘÍZENÍ  MORAVSKO-PANONSKÉ DIECÉZE“

PROGRAM AKADEMICKÝCH DNŮ

1. 12. – 18:00 HOD – KATEDRÁLA SV. VÁCLAVA - PONTIFIKÁLNÍ MŠE SV. KE CTI SV. METODĚJE

             - celebrant a kazatel – Mons. Josef Nuzík, apoštolský administrátor olomoucké arcidiecéze

2. 12. – 9:00- 14:00 HOD – KNĚŽSKÝ SEMINÁŘ - KAPLE  SESTOUPENÍ SVATÉHO DUCHA

9:00 – 9:45 –   AKATHIST KE SV. CYRILU A METODĚJI A UCTĚNÍ  OSTATKŮ SV. CYRILA – P. Petr Prinz, administrátor

10:00 – 10:10 – POZDRAVY  HOSTŮ A ÚVODNÍ SLOVO PREZIDENTA CMKA - P.ThDr. Jiří Koníček

10:15 – 11:00 – ARCIBISKUP SV. METODĚJ A MORAVSKO-PANONSKÁ  ARCIDIECÉZE - ThLic. Josef Mikulášek, Th.D.

11:00 – 11:45 – LITERÁRNÍ ODKAZ A DÍLO SV. METODĚJE  - doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.

11:45 – 12:00 – PŘESTÁVKA

12:00 – 12:45 – OSOBNOSTI ROZVÍJEJÍCÍ CYRILOMETODĚJSKÝ ODKAZ   – ARCIBISKUP A. C. STOJAN –                                      PREZENTACE PUBLIKACE P. A. ŠEBELA – P. ThLic. Jan Larisch, ThD.

12:45 – 13:00 - DISKUSE, ZÁVĚR

13:00 – 14:00 – SPOLEČNÝ PŘÍPITEK, OBĚD

ZÁŠTITU NAD AKCÍ PŘIJAL: Mons. Josef Nuzík, administrátor olomoucké arcidiecéze

ORGANUZUJE: - CYRILOMETODĚJSKÁ  KŘESŤANSKÁ AKADEMIE    

PARTNERSTVÍ: - ARCIBISKUPSTVÍ   OLOMOUCKÉ - ŘECKOKATOLICKÁ  FARNOST V OLOMOUCI

PŘÍSPĚVEK DOBROVOLNÝ 

KONTAKT - INFORMACE  www.mska-akademie.cz,

ODKAZ NA PŘIHLÁŠENÍ: QRCode pro Akademické dny - přihlášení 

Přihláška na Kurz teologie v praktickém životě křesťana 2023, zimní semestr

Obálka

Milí čtenáři, členové, přátelé a podporovatelé Cyrilometodějské křesťanské akademie, přes obtíže spojené s pandemií koronaviru vychází nové číslo našeho časopisu Dialog Evropa XXI, 1-4/2021, které shrnuje plánovaná témata činnosti naší akademie a významná jubilea roku 2021. Témata tohoto čísla jsou: 100. výročí jmenování A. C. Stojana arcibiskupem olomouckým, Jubileum církevních osobností, Projekt Mobilní univerzita CMKA, Realizace kurzu teologie v praktickém životě křesťana.

Více se dočtete zde

Pořádané akce

Projekt "Přednášky pořádané prostřednictvím regionální pobočky CMKA ve Vsetíně v 2. polovině roku 2023" byl finančně podpořen městem Vsetín.

V roce 2022 projekt "Pravidelná celoroční činnost kulturních organizací a spolků"
byl finančně podpořen městem Uherský Brod.
Logo - statutární město Brno
Projekt "Vzdělávací přednášky a kurzy CMKA - 2022" byl hrazen z dotace z rozpočtu města Brna.
Čtěte také:
Logo Dialog Evropa XXI