Zprávy

Náhled

Setkání a jednání na zasedání FEECA

Publikováno: 25.11.2019 | Pobočka: Centrální akce MSKA

Ve dnech 16. a 17. října 2019 se ve Vídni sešli zástupci organizací sdružených v Evropské federaci katolického vzdělávání dospělých k pravidelnému jednání.

Náhled

kurz POZNÁVÁNÍ DÍLA SV. CYRILA A METODĚJE - BRNO

Publikováno: 10.11.2019 | Pobočka: Brno

Moravsko-slezská křesťanská akademie pořádá v jubilejním roce 1150. výročí úmrtí sv. Cyrila kurz pro hlubší poznání díla sv. Cyrila a Metoděje, kterým přispěli k duchovnímu a kulturnímu rozvoji našeho národa a Evropy, k inspiraci v současnéevangelizaci a duchovnímu dialogu.

Termín přihlášení a zahájení kurzu je prodloužen do 16.1. 2020. Přihlášky lze  posílat poštou na adresu: MSKA, Wurmova 11, 779 00 Olomouc
nebo elektronicky mska@mska-akademie.cz.

Plakát

Náhled

Zpráva o zasedání FEECA

Publikováno: 21.10.2019

Ve dnech 16. a 17. října 2019 se ve Vídni sešli zástupci organizací sdružených v Evropské federaci katolického vzdělávání dospělých k pravidelnému jednání. MSKA na jednání zastupoval Roman Zaoral, viceprezident a předseda RP Olomouc. Na programu byla zpráva o činnosti za uplynulé období, plán a rozpočet na příští rok a informace o aktivitách v jednotlivých členských zemích. Předseda FEECA Dr. Alois Becker zmínil mimo jiné zapojení FEECA do celoevropské platformy Lifelong Learning, jež sdružuje více než 50 000 vzdělávacích institucí a spolků a slouží jako prostor k výměně zkušeností a k modernizaci vzdělávacích systémů. Předmětem jednání byla i organizace a obsahová náplň odborného zasedání, které se uskuteční ve dnech 27. – 28. dubna 2020 v Cluji a bude se věnovat problémům ve vzdělávání v Sedmihradsku. Těžiště konference se má odehrávat v pracovních kroužcích zaměřených na národnostní, náboženskou i politickou situaci (vyrovnávání se s komunismem) v dnešním Rumunsku a její dopad v oblasti vzdělávání dospělých.

Náhled

Program regionální pobočky MSKA Bílovice nad Svitavou

Publikováno: 4.10.2019 | Pobočka: Bílovice nad Svitavou

Po svém ustanovení v roce 2015 organizovala bílovická pobočka MSKA jednak přednášky na různá témata a od roku 2017 začala pořádat ucelené přednáškové celky. V roce 2017/8 se jednalo o cyklus světových náboženství, na který v roce 2018/9 navázal cyklus o jednotlivých křesťanských církvích, které nám představovali zpravidla jejich duchovní včetně dvou biskupů. V následujícím „akademickém“ roce proběhne cyklus o jednotlivých řeholních řádech, kdy nám jejich zakladatele, spiritualitu, historický vývoj i současnost představí příslušníci těchto řádů. Konkrétní program je uveden dále v příloze.

Plakát cyklus přednášek ŘEHOLNÍ ŘÁDY

Náhled

XI. Akademické dny MSKA - konference "Rozvíjení odkazu díla sv. Cyrila a Metoděje v současném dialogu"

Publikováno: 1.10.2019 | Pobočka: Centrální akce MSKA

Leták akce

POZOR - MIMOŘÁDNÁ ZMĚNA MÍSTA KONÁNÍ LITURGIE ! Liturgie na zahájení konference Rozvíjení odkazu díla sv. Cyrila a Metoděje plánovaná 19.10.2019 v 9:00 hod je z důvodu technických problémů ohlášených správou kostela Panny Marie Sněžné změněno a bude konána v KATEDRÁLE SVATÉHO VÁCLAVA, Václavské náměstí, Olomouc. 

Přihláška na Kurz teologie v praktickém životě křesťana 2023, zimní semestr

Obálka

Milí čtenáři, členové, přátelé a podporovatelé Cyrilometodějské křesťanské akademie, přes obtíže spojené s pandemií koronaviru vychází nové číslo našeho časopisu Dialog Evropa XXI, 1-4/2021, které shrnuje plánovaná témata činnosti naší akademie a významná jubilea roku 2021. Témata tohoto čísla jsou: 100. výročí jmenování A. C. Stojana arcibiskupem olomouckým, Jubileum církevních osobností, Projekt Mobilní univerzita CMKA, Realizace kurzu teologie v praktickém životě křesťana.

Více se dočtete zde

Pořádané akce

Projekt "Přednášky pořádané prostřednictvím regionální pobočky CMKA ve Vsetíně v 2. polovině roku 2023" byl finančně podpořen městem Vsetín.

V roce 2022 projekt "Pravidelná celoroční činnost kulturních organizací a spolků"
byl finančně podpořen městem Uherský Brod.
Logo - statutární město Brno
Projekt "Vzdělávací přednášky a kurzy CMKA - 2022" byl hrazen z dotace z rozpočtu města Brna.
Čtěte také:
Logo Dialog Evropa XXI